Direktlänk till inlägg 11 januari 2016
Här kommer ännu ett recept!:) ett som ja fick ur en bok som vi har hemma.. Pepparkaksbollar!:) de är glutenfria, samt sockerfria :) förutom fruktsocker..;) sen är de socker i chokladen som är uppepå, men är man jättepetig kan man ju köpa sockerfri.. Men ja tycker inte de spelar så stor roll för mig :)
Men ja gjorde en liten fail, skulle göra halva satsen, och jag halverade alla ingredienser, - förutom kryddorna.. Så de blev lite starka.. Men de gör inget :) så vill ni ha lite kraftigare smak äre bara att dubbla kryddorna, haha :)
Hela receptet:
8 torkade fikon
4 torkade urkärnade dadlar
3 dl sötmandel
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kanel
1 tsk mald kardemumma
1 krm malen nejlika
1 nypa salt
1 msk vatten
100g mörkchoklad (jag hade 70%)
Tillsätt alla ingredienser förutom choklad och vatten i en matberedare. Mixa ett litet tag, och tillsätt vattnet.
Rulla till önskade stora bollar. Jag använde en tesked för att mäta ut, och fick 17 bollar. Då hade jag halva receptet.
Lägg bollarna i frysen medan du smälter chokladen över ett vattenbad.
Ta hjälp av 2 gafflar, och rulla bollarna i den smälta chokladen.
Låt de stå några minuter i kylen, tills de stelnat.
Dehär receptet tycker jag var enkelt å smidigt :) och dessutom gott!
Näringsvärde per boll av 17/(34)st:
70 kcal
1.7g protein
5g kolhydrater
4.8g fett
Ja tycker att de blev bra storlek på de jag gjorde, för ja ville ha som små bite-size bitar ungefär :) men man kan absolut göra de lite större! Så kan man ta 1 som mellis istället för kanske 3 ;) nyttigt å gott!
//hade ingen bild på bara bollarna, men de är i alla fall de 3 bollarna på sidan :)
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
|||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
|||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 |
|||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
31 | |||
|